101 poze   29776 vizite

si caini sufera de singuratate

Da, chiar asa. Afectiunea e reala si stiintific se numeste ‘anxietate cauzata de despartire’. Se manifesta atunci cand catelul ramane singur acasa – de exemplu atunci cand pleci la serviciu : devine agitat, incepe sa planga, se tine snur dupa tine prin casa, latra toata ziua, si mai ales cand pleci, strica lucruri prin casa… Momentul e dificil si pentru caine, dar si pentru stapan, insa cu putin efort si cu multa intelegere, situatia poate fi tinuta sub control.


Fenteaza anxietatea: gaseste-i o ocupatie catelului cat timp lipsesti de acasa
Anxietatea cauzata de despartire sau, mai simplu, teama de a ramane singur, e o problema frecventa la cainii cu stapan. De obicei, e semn ca animalul a devenit prea dependent de stapanul. Iata cateva cauze posibile :

- un caine care e obisnuit sa aiba in permanenta un om in preajma e mai probabil sa reactioneze urat cand se trezeste singur pentru prima oara
- cand cainele si stapanul au stat nedespartiti multa vreme, si acesta din urma lipseste brusc o perioada de timp, animalul va manifesta anxietatea despartirii. La fel se intampla si cand se produce o rasturnare de situatie in ‘familia’ umana a cainelui (divort, deces, schimbarea casei, a stapanului etc.)
- evenimente stresante din copilaria cainelui pot provoca mai tarziu anxietate; daca puiul a fost despartit prea devreme de mama sa (sau de stapan – deces, abandon etc), daca a fost privat de afectiune, daca a trait in conditii improprii ( pe strada, in medii periculoase si stresante) ori daca a fost maltratat, in aceste conditii e mult mai probabil ca animalutul sa dezvolte o frica acuta de a fi lasat singur.
- Un caine care a trecut de la un stapan la altul sau care nu a fost socializat corespunzator e mai susceptibil de a avea reactii negative atunci cand e lasat singur – el pastreaza in memorie durerea pierderii sigurantei (a stapanului, in acest caz )
- O cauza importanta o constituie si lipsa de autoritate a stapanului. Cainii sunt animale care traiesc in grupuri mari ( ca si lupii, in haite). Ei sunt obisnuiti sa aiba un conducator ( alfa ) si accepta chiar si plecarea acestuia, dar nu si invers. Asa ca daca te comporti ca si cum el ar fi conducatorul haitei, atunci si purtarea sa va fi in consecinta: nu va accepta faptul ca tu, supusul sau, pleci. Trebuie sa recastigi autoritatea si supunerea catelului tau ca sa fiti amandoi fericiti: tu ca te asculta, el ca te slujeste.
- Lipsa de activitate poate fi si ea o cauza a anxietatii. Daca nu ii oferi prilejul de a-si consuma energia cumva ( plimbat, alergat, joaca etc), atunci el va cauta alte cai de a-si micsora aceasta tensiune: pantofi rosi, haine ferfenitite, jucarii stricate, iata doar cateva din modurile prin care cainele tau incearca sa-ti comunice ca se plictiseste…
Acum sa vedem si simptomele anxietatii :

- il apuca frenezia atunci cand intri pe usa si se tine scai dupa tine prin toata casa, ori e nelinistit, agresiv sau plangacios atunci cand te pregatesti sa pleci de-acasa
- roade obiecte care poarta mirosul tau ( haine, pantofi, perne etc)
- iti cauta permanent atentia, incearca sa iti castige respectul, afectiunea prin tot felul de purtari ciudate: face pe cocosul cu alti caini, alearga pisica prin casa, maraie, latra etc.
- face pipi peste tot
- are comportamente distructive atunci cand e lasat singur acasa; se pare ca ei se pun pe distrus fie imediat dupa ce sunt lasati singuri, fie cu putin timp inainte de intoarcerea stapanului
Solutii :

- fa-ti cainele sa inteleaga ca tu esti stapanul. Doar asa el se poate comporta normal. Joaca-te cu el, dar fa-o mai ales atunci cand vrei tu. Nu da dovada de slabiciune cand esti cu el: cea mai mare greseala e sa te enervezi de fata cu cainele, si mai ales pe el. Va lua acest comportament ca o slabiciune si ii va intensifica senzatia de teama si de neliniste. Un conducator puternic e calm si calculat; nici macar cainii nu au incredere in isterici.
- Ai grija sa nu ii acorzi o atentie exagerata atunci cand pleci sau vii acasa. Bucura-te, dar nu te agita prea tare.
- Cainii simt cand pleci, si te ‘citesc’ inainte: ei stiu daca vei lipsi mult sau putin. Asa ca inainte sa iesi pe usa, vorbeste cu el, pe cel mai calm ton posibil, si orice i-ai spune, trebuie sa ii comunice siguranta si incredere. E foarte adevarat ca animalele simt frica si majoritatea sentimentelor umane, de la afectiune, ura pana la frica.
- Gaseste-i o ocupatie pentru timpul in care il lasi singur: lasa-i ceva de ros, de pazit, sau mai bine un alt catel cu care sa ‘stea de vorba’ cat tu esti plecat.
- Daca te-ai intors si ai gasit casa intoarsa pe dos, nu te razbuna pe caine, nu o sa reusesti decat sa inrautatesti situatia; gandeste-te ca s-a simtit parasit si nenorocit; si apoi, cine te mai iubeste atat de mult incat sa fie in stare sa rupa totul in cale, dupa ce pleci?
Singura metoda prin care iti poti ajuta cainele, in orice privinta, e sa il intelegi mai intai. Invata-l sa se descurce si in absenta ta. Ofera-i siguranta, afectiune, protectie si incredere. El depinde in totalitate de tine si nu te va parasi chiar daca te vei purta groaznic cu el. Despre cati oameni poti spune acelasi lucru ? Macar pentru asta, si merita sa ii acorzi toata intelegerea ta…



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.