101 poze   29966 vizite

mancare uscata sau la cutie

Ca la atâtea alte întrebări, nu există un răspuns corect nici în acest caz. Trebuie să ţii cont că şi câinele tău este un individ, aşadar în alegerea dietei trebuie să iei in calcul, printre altele, vârsta, dimensiunea, rasa şi eventualele probleme de sănătate. Şi nu în ultimul rând, trebuie să ţii cont de calităţile nutritive ale mâncării alese.

Este recomandabil, pe cât posibil, să-i dai câinelui tău cel mai bun tip de mâncare conform vârstei sale; de asemenea, recomandăm ca primul sau al doilea ingredient să fie carnea, însă fără coloranţi sau alt fel de substanţe chimice.

În general, nu este recomandat să-i dai alimente cu un conţinut ridicat de sare sau zahăr deoarece nu are nevoie; în plus, alimentele cu mult zahăr pot produce probleme dentare. Spre deosebire de oameni, unde cariile sunt frecvent asociate consumului de zahăr, la câini şi pisici cariile sunt foarte rar întâlnite.

În aceste cazuri, pierderea dinţilor este asociată gingivitei sau parodontozei, când inflamarea gingiilor cauzează slăbirea şi retragerea acestora din jurul dinţilor, ducând într-un final la căderea lor. Aceste boli pot fi induse de consumul de mâncăruri cu o cantitate mare de zahăr.

Pentru rasele mari, majoritatea oamenilor aleg mâncarea uscată, din mai multe motive: câinii mari consuma mai mult decât cei din rasele mici, iar mâncarea uscată este mai uşor de transportat, înmagazinat şi preparat. Întrucât mâncarea la cutie conţine mai multă apă (de obicei 80% – 85%), aşadar mai mult decât cea uscată (cca 10%), aceasta din urmă devine mai rentabilă din punct de vedere economic.

De asemenea, mulţi prefera să dea câinilor mâncare uscată considerand că aceasta are un efect abraziv asupra dinţilor, astfel că întârzie depunerea tartrului şi a plăcii dentare. Într-adevăr, mâncarea uscată are un oarecare efect abraziv, însă insuficient pentru a se constitui în motiv de selecţie. Când o pernuţă de mâncare uscată intra în contact cu vârful dintelui, se sparge de obicei înainte de a-şi exercita acţiunea de curăţare.

Există pe piaţa granule speciale, create să fie mai greu de spart – şi astfel să cureţe mai bine dintii, însă nici acestea nu sunt suficiente pentru o igienă orală potrivită. Indiferent de tipul de hrană utilizat, mai devreme sau mai târziu tartrul se va depune pe dinţi, aşadar curăţarea profesională şi vizitele la dentist sunt necesare.

Rasele mai mici consumă, în mod evident, cantităţi mai reduse de hrană, aşadar mâncarea la cutie se poate dovedi mai potrivită din punct de vedere economic. Pe de altă parte, dintii acestora, fiind mai apropiaţi, permit o mai uşoară acumulare a tartrului. Nu de puţine ori, câinii se obişnuiesc cu mâncarea din conservă şi refuza să mănânce mâncare uscată; cu atât mai mult, trebuie asigurată o mai bună igiena orală.

Până recent, mâncară uscată era recomandată şi pentru pisici, însă ultimele studii arata că aceasta are un nivel mare de carbohidraţi (peste 45%) care pot determina creşterea în greutate şi riscul de diabet la o vârstă mai înaintată. Dieta tipică a felinelor în sălbăticie (şoareci şi alte rozătoare) se consideră a conţine 45% proteine, 45% grăsimi şi doar 4-5% carbohidraţi.

Mâncarea uscată foloseşte o cantitate mai mare de carbohidraţi pentru a fi densă, pentru a nu se sfărâma; cea umedă conţine cam 10% carbohidraţi. Unii veterinari recomanda pentru felinele cu tendinţa spre obezitate o hrană apropiată de cea obţinută în “sălbăticie”. De asemenea, mâncarea la conservă se pare că nu creşte riscul apariţiei bolilor dentare.

Este important de ştiut că animalele cu diferite boli pot avea necesităţi diferite de hrană. Spre exemplu, pisicile cu probleme legate de urinare sau boli ale rinichilor ar putea să prefere hrana umedă, datorită aportului mare de apă. Se recomandă consultarea cu veterinarul înainte de a alege dieta animalului tău de casă.
dog-food
dog-food

Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.