101 poze   29670 vizite

Cum sa-i spui adio prietenului tau patruped

Aducem in casa noastra si mai ales in inimile noastre acele animalute pe care incepem sa le indragim si sa le iubim. Invatam sa vorbim cu ele, sa le impartasim secretele noastre, visele si temerile noastre. Avem incredere nelimitata in ele si ele, in schimb, asculta tot ceea ce avem noi de spus. Ce ne-am putea dori mai mult de atat?

Din pacate dragii nostri companioni au o viata mult mai scurta decat a noastra. Sa spui “Adio” nu este niciodata usor, dar stiind la ce sa te astepti si mai ales sa stii ca nu esti singur poate face durerea mai usoara. In principal sunt 5 etape ale tristetii cauzate de decesul unei fiinte dragi. Aceste etape variaza in intesitate, durata in timp si nu trebuie neaparat sa fie in aceasta ordine. Cel mai important lucru este sa realizezi ca aceste sentimente sunt normale.

Refuzul

Refuzul este calea de a evada din realitatea dificila a ceea ce tocmai s-a intamplat si permite detasarea de durere si suferinta pentru o perioada scurta de timp. Uneori chiar ti se va parea ca auzi zgarda catelusului tau zornaind sau iti vei simti pisicuta alintandu-se de picioare.

Nu este deloc neobisnuit ca unele persoane continua sa creada ca animalutul lor hoinareste pe undeva pe afara. Aceasta notiune este predominata la persoanele care aleg sa nu revada animalul dupa ce acesta a murit.

Este normal sa treci printr-o perioada de refuz, continuand sa crezi ca totul va ramane la fel. Dar in cazul in care aceasta faza se prelungeste in timp, sentimentele dureroase se vor strecura in suflet chiar atunci cand te astepti mai putin.

Furia

Foarte asemanatoare cu refuzul, furia este o alta modalitate de a canaliza suferinta si durerea catre altceva. Este specific noua sa cautam pe cineva sau ceva pe care sa dam vina atunci cand suntem raniti sau tristi. Sa realizezi ca uneori, pur si simplu se intampla sa suferi, este destul de dificil de acceptat, asadar oamenii cauta un tap ispasitor pe care sa poata da vina.

Animalul nostru poate ajunge un tap ispasitor pe care ajungem sa dam vina pentru ca ne-a parasit. Furia poate fi de asemenea, indreptata si catre cineva din interiorul familiei, pentru ca noi credem ca ceva s-ar fi putut face pentru a evita situatia.

Medicii veterinari reprezinta o alta sursa convenabila de tapi ispasitor, deoarece ei sunt cei care au eutanasiat animalutul nostru. Desi furia este un pas important in depasirea suferintei, trebuie sa nu uitam ca nimeni nu este de vina. Moartea este pur si simplu o etapa a vietii care nu poate fi evitata.

Vina

Atunci cand animalul moare, oamenii au deseori tendinta de a se invinui pe ei insisi. Sa te intrebi ce altceva ai fi putut face este extraordinar de obisnuit. Multe persoane se intreaba ce s-ar fi intamplat doar daca ar fi impus o dieta in alimentatia animalului sau pur si simplu ar fi facut mai multe exercitii fizice.

Un alt obicei des intalnit este acela de a-ti dori sa fi petrecut mai mult timp impreuna cu animalutul tau. “Daca l-ai fi scos in fiecare zi afara, asa cum stiai atat de mult ca ii place.” Lucrul cel mai important pe care trebuie sa il stim despre vina este ca nu ajuta cu nimic si ca nu poate schimba trecutul.

Oricat de dificil ar putea sa para, nu are nici un rost acum sa te simti vinovat pentru astfel de lucruri acum ca animalul tau de casa nu mai este in viata. Te vei simti mult mai bine odata ce vei accepta ca nu mai este si iti vei putea continua viata.

Depresia

Sa te simti deprimat dupa ce ai pierdut pe cineva drag este complet normal. Sa te simti pierdut si confuz este perfect normal. Multe persoane experimenteaza pierderea poftei de mancare sau capacitatii de concentrare si descopera ca este deosebit de greu sa se ocupe chiar si de lucrurile simple.

Depresia este asemanatoare cu coborarea unei prapastii abrupte, pur si simplu este dificil sa te opresti si sa revii la normal. Pierderea animalului iubit poate deschide multe alte usi si sa elibereze sentimente si emotii pe care poate le-ai tinut reprimate, ceea ce face ca depresia sa fie chiar mai puternica.

Pemtru multi oameni animalul de casa a reprezentant singura constanta in viata, poate uneori dificila si neplacuta, dar intotdeauna au putut conta pe Rex ca ii va intampina in pragul usii. Animalele de casa ofera o dragoste absolut uimitoare si neconditionata. Atunci cand aceasta sursa de putere dispare, este normal sa ne simtim deprimati.

Acceptarea

Sa accepti ca un prieten drag a plecat nu este niciodata usor. Este un drum lung de strabatut, dar sunt multe lucruri care pot fi facute pe parcurs pentru a usura durerea. De exemplu, trebuie sa iti iei un timp pentru a plange. Din pacate exista persoane care nu stiu ce inseamna sa iubesti un animal cu toata puterea sufletului, in consecinta nu pot intelege nici cum cineva poate suferi la pierderea acestuia.

Dar tu stii ce rol important a avut acel animal in viata ta, de aceea cinsteste acele amintiri. Sa scoti la iveala pozele prietenului plecat poate sa ajute. Sa iti reamintesti acele momente frumoase impreuna cu el iti va aduce un zambet pe fata, chiar daca va fi printre lacrimi. Si desi poate este dificil sa te gandesti la el acum ca nu mai este, te va ajuta sa iti amintesti lucrurile frumoase si sa depasesti suferinta.

Ai putea cauta suport chiar si in afara. Familia, prietenii, colegii, chiar si consilierii terapeutici reprezinta o vasta resursa de ajutor atunci cand ai nevoie. Sa vorbesti cu persoane care inteleg prin ceea ce treci te va ajuta enorm. Toate acestea te vor ajuta sa accepti pierderea, sa te confrunti cu ea si intr-un final sa o depasesti.

Alinarea suferintei

Desi nimeni si nimic nu te va scapa de durere, iata cateva lucruri care te vor ajuta sa depasesti etapele suferintei. Diferite strategii functioneaza diferit pentru diferite persoane.

* Schimba-ti programul. In cazul in care rutina insemna ceva pentru prietenul tau cu patru picioare, cum ar fi hrana sau plimbatul la aceeasi ora din zi, incearca sa faci altceva care sa iti tina minte ocupata in acea perioada a zilei.

* Schimba lucrurile in jurul tau. Atunci cand te plimbi prin casa, vei constata ca inca iti cauti prietenul in acelasi coltisor in care il stiai intotdeauna. Poate ajuta daca schimbi locul lucrurilor in casa astfel incat sa nu te mai uiti mereu in acelasi loc.

* Creeaza un memorial. Nu trebuie sa fie ceva extraordinar, ci doar sa fie ceva in amintirea prietenului pierdut. Incearca sa faci ceva cu fotografiile lui, sau sa plantezi un copac in memoria lui sau sa donezi niste bani unei asociatii de protectie a animalelor.

* Scrie. Sa scrii prin ceea ce treci este la fel de simplu ca si cum ai scrie o scrisoare animalutului tau, sau sa iti notezi amintirile si emotiile intr-un jurnal. Include toate acele lucruri pe care ai vrut sa le spui sau sa le faci impreuna cu el. Aceasta este o metoda foarte buna de a te elibera de vina.
adio
adio

Comentarii album • 4
anonim
margo 2 august 2011  
Nici nu vreau sa ma gindesc cum o sa fie fara Naja(grasul cum ii mai spun) deja i-mi dau lacrilile!!!!
Raportează
sylvia 14 aprilie 2011  
am pierdut 2 caini ciobanesti germani... sunt in gradina ingropati.... am facut tot ce am putut! nu i-am salvat!
Raportează
elly1234 22 februarie 2011  
da si mie mia murit hamsterul meu Fririmitura am plans vreo ora dupa el nu mai puteam
Raportează
anonim
madalina 11 februarie 2011  
am trecut si eu prin asta si inca sunt suparata...
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.